GIMNAZJALISTO - KONIECZNIE TO PRZECZYTAJ

Rekrutacja 2017/2018

Zapraszamy na naszą nową stronę internetową
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO i USTAWICZNEGO
nr 2 w Wadowicach

Toksyczne substancje- E dodatki, czyli o tym czego unikać w jedzeniu

 

O tym, że należy czytać etykiety kupowanych produktów pisałam wielokrotnie, chociażby we wpisie Lekcja z etykietek-nie daj się zmanipulować . Ponieważ obecnie dodaje się do żywności ponad 10 000 różnych substancji chemicznych, i o zgrozo ich ilość rośnie, niezwykle trudno rozszyfrować etykietki i zdecydować co kupić, a z czego zrezygnować. Najlepszym sposobem unikania syntetycznych substancji w żywności jest kupowanie świeżych produktów bezpośrednio od producentów, jednak niestety nie zawsze jest to możliwe. Gdy jednak zdecydujecie się na zakup produktów z półki sklepowej starajcie się unikać żywności zawierającej pewne składniki, o których dzisiaj będę pisała. W Europie dodatki te wymienione są pod numerami E, w Australii używa się zwykle tych samych numerów ale bez litery E, systemu który w ciągu kilku kolejnych lat ma być przyjęty na całym świecie.

http://amigdalina.com.pl/?p=1535